Winterbanden waar verplicht

Winterbanden verplicht Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar hoe zit dat in andere Europese landen? Met andere woorden: als je deze winter met jouw Auto naar het buitenland gaat, moet-ie dan op winterbanden staan? Het verstand zegt natuurlijk ja, zeker als je de bergen induikt – maar de wet vertelt soms iets anders… 

Winterbanden in de populaire wintersportlanden zijn niet altijd (!) verplicht. Frankrijk hanteert bijvoorbeeld hetzelfde beleid als Nederland. Winterbanden zijn hier niet verplicht, maar worden sterk aangeraden bij temperaturen onder 7 graden Celsius. Let echter goed op in bergachtige gebieden. Hier willen nog wel eens andere regels gelden. Bijvoorbeeld dat sneeuwkettingen bij sneeuw verplicht zijn. Neem dus altijd een set mee. 

Wel zo veilig 
 
In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn winterbanden wél verplicht, maar alleen bij winterse omstandigheden of op bepaalde (berg)wegen. Onder winterse omstandigheden wordt verstaan: ijzel, gladheid door sneeuw, ijs- of rijpvorming en sneeuwmodder (de bruine drek die overblijft als de sneeuw begint te smelten). Ga je dus naar een van de Alpenlanden, zorg er dan altijd voor dat je Auto op winterbanden staat. Dat is bovendien wel zo veilig. 

Op onderstaand kaartje kun je precies zien welke Europese landen winterbanden verplicht stellen. Superhandig!