Besparingstips

Auto besparingstips waar u echt wat aan heeft

1. SCHAKEL EERDER OP

Benzine motor: Schakel bij ongeveer 2.500 toeren naar een volgende versnelling.
Diesel motor: Schakel bij ongeveer 2.000 toeren naar een volgende versnelling.
Rij vanaf 80 km/u in de 5e versnelling

2. AUTOMAAT OP LAGERE TOEREN

Rij in in normale stand ipv sportstand. Wanneer de gewenste snelheid bereikt is, laat dan het gaspedaal iets opkomen, zodat de automaat in een hogere versnelling gaat. Zo worden er minder toeren gemaakt.

3. MAAK GEBRUIK VAN DE CRUISECONTROL.

Zeker als deze ingesteld staat op 100 km/u of meer.
Boven de 100 km/u neemt het brandstofverbruik aanzienlijk toe. Dit heeft te maken met de luchtweerstand, deze heeft grote invloed bij de rijweerstand waardoor zowel brandstofverbruik als emissies beïnvloed worden.

4. ANTICIPEER

-houd voldoende afstand, als je afremt moet de snelheid weer opgebouwd worden, dit kost extra brandstof.
-Kijk zover mogelijk vooruit om zoveel mogelijk de snelheid te behouden. 
nader je een stoplicht laat de auto zoveel mogelijk uitrollen/ tijdig gas loslaten.

5. WANNEER DE MOTOR UITZETTEN? 

Een richtlijn is ongeveer als men langer dan een minuut moet wachten. Uiteraard dient men rekening te houden met het belemmeren van de doorstroming, dus men moet tijdig kunnen wegrijden. Het lang stationair laten draaien van de motor zorgt voor onnodig CO2 uitstoot en kan op den duur beschadiging aan uw motor veroorzaken.

6. FILE RIJDEN

Laat ruim voldoende ruimte tussen u en uw voorganger, dus niet vlak achter de voorganger blijven ‘ hangen’. U moet dan steeds snel optrekken en afremmen. Door voldoende ruimte te houden hoeft u minder vaak te remmen; anticipeer en laat tijdig het gas los om de auto uit te laten rollen.

7. RIJ ACHTER EEN VRACHTWAGEN

Men behoudt daardoor meer constante snelheid. Daarnaast heeft uw auto minder last van luchtweerstand, deze wordt namelijk verbroken door de vrachtwagen.

8. ZUINIGSTE ROUTE

Met een navigatiesysteem kan men kiezen voor een kortere route. Zo bespaart men onnodige kilometers.
-Onbekende route: Kijk van tevoren hoe u moet rijden.
-File info: bekijk de situatie op de weg, zodat bij het plannen van de route rekening gehouden kan worden met de spitstijden

9. BANDENSPANNING
 

Bespaar tot maar liefst 10% brandstof door eens per maand uw banden te controleren.
Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de autorijders met verkeerde bandenspanning rijdt. In de meeste gevallen is deze te zacht. 
 

10. GEWICHTSBESPARING

Neem geen overbodige bagage mee. Met elke 10 kilo extra is het verbruik 0.1 liter per 100 km meer. Dakkoffer, imperiaal of fietsendrager niet nodig? Haal deze van het dak om de luchtweerstand te verlagen.

11. ENERGIEZUINIG

U kunt ook veel energie besparen door de airco, achterruitverwarming en stoelverwarming alleen te gebruiken als het echt nodig is.